Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Четверг, 25.04.2024, 11:37

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2019 » Февраль » 27 » Персональна виставка Миколи Шевчука "У нашім раї на землі..." у Збаразькому замку
08:17
Персональна виставка Миколи Шевчука "У нашім раї на землі..." у Збаразькому замку

Низка урочистих заходів з нагоди 25-річчя створення Національного заповідника «Замки Тернопілля» відбулася в Збаразькому замку: науково-практична конференція, реконструкція боїв за Збаразький замок під час Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького у середині XVII століття. У рамках святкування урочисто перерізали стрічки до двох щойно реставрованих залів Збаразького замку.

Однією з приємних подій у відзначенні ювілею заповідника було відкриття персональної виставки історичного живопису нашого викладача, Заслуженого художника України Миколи Степановича Шевчука. Традиційно його експозиція називається «У нашім раї на землі….» , слова з однойменного вірша Т.Г. Шевченка. Ще з довоєнного часу це вже сьома по рахунку персональна імпреза з такою назвою. Тернопіль, Рівне, Остріг, Теребовля, Тернопіль знову, Київ, і сьогодні – Збараж.

Автор віддавна співпрацює зі Збаразьким замком. З ініціативи Голови Тернопільської ОДА С.С.Барни він організовував для заповідника Всеукраїнський живописний пленер «БайдаSICH», завдяки якому фонди замку поповнились великою колекцією відомих сучасних майстрів пензля.

В сьогоднішній експозиції автор знову ж таки представив історію і культуру України від періоду Трипілля і до сьогодення. Арійська землеробська культура, що зародилась на берегах Дніпра, княжі міжусобиці часів Василька Теребовельського, заснування Дмитром-Байдою Вишневецьким оборонних фортифікаційних споруд на Сході України, які послужили формуванню Запорозької січі та Донського козацтва, зворушлива історія кохання Мотрі Кочубеївни з Іваном Мазепою, твори Шевченка, Лесі Українки, , лірична трагедія стосунків Лукаша і Мавки, як і історія дохристиянської сварги, свасті, язична орнаментика, що перейшла в християнські традиції шляхом Великоднього писанкарства та церковних розписів, лихоліття сьогоднішньої україно-російської війни, наші Герої-захисники, з якими Доля звела художника за трагічних обставин на фронті. Все є у творчості автора, якою він щедро ділиться з глядачем.

І згідно гарній українській традиції, Микола Шевчук до друзів на свято завітав не з порожніми руками. В дарунок від нього на постійне зберігання дирекція заповідника отримала живописний твір, що єднає наші міста, Теребовлю і Збараж. Творчий портрет славного полковника Морозенка, козака з роду Морозовецьких, що жили у Кровінці на Теребовлянщині, козака, оспіваного в народних піснях: «Ой Морозе-Морозенку, ти славний козаче. За тобою, Морозенку, вся Вкраїна плаче…» Бо ж героїчно загинув полковник Морозенко в бою під мурами Збаразького замку.

Категорія: новини сайту | Переглядів: 358 | Додав: saber | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Февраль 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0