Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Среда, 24.04.2024, 06:50

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2013 » Ноябрь » 8 » «Листопадовий Чин – 95 років від дня проголошення ЗУНР»
13:23
«Листопадовий Чин – 95 років від дня проголошення ЗУНР»
   У перших числах листопада вся Західна Україна святкує 95-ту річницю з дня створення Західноукраїнської Народної Республіки. Важливо, щоб ми знали історію свого краю, пам’ятали її творців, розуміли і трактували її правильно та переказувати своїм дітям, як найцінніший урок життя.


   У Теребовлянському вищому училищі культури викладач історії, Войтович Іван Михайлович, провів виховну година на тему «Листопадовий Чин – 95 років від дня проголошення ЗУНР».
Студентам закладу були представлені відеоматеріали про створення Західноукраїнської Народної Республіки, де сучасні історики України, такі як: Микола Литвин, Ярослав Ляльк, Степан Гелей докладно розповіли про події тих років.
  Цікавою була презентація інформації про Костя Антоновича Левицького, політичного діяча Галичини, видатного адвоката та автора цінних історичних праць, у документальному фільмі, присвяченому 150-річниці від дня його народження. Як зазначив кандидат юридичних наук Тарас Андрусяк, Кость Левицький був людиною невичерпної громадської енергії, який виявив себе і в галузі науки: перекладав закони, опрацьовував українську юридичну термінологію, уклав німецько-український правничий словник, почесний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, співзасновник, довголітній редактор «Часописі правничої» та квартальника Союзу українських адвокатів «Життя і право», і автор популярних юридичних праць.


   Войтович І.М. звернув увагу і на те, що політичні діячі ЗУНР розуміли і знали важливість формування війська, яким стала у ті роки Українська Галицька Армія. У слайд-шоу викладач представив світлину бойових формацій УГА і розповів студентам про її гідне місце в історії народу. Особливо зацікавила студентів Вищого училища культури розповідь про митців армії, які були причетні до музики. Так, Михайло Гайворонський був диригентом хорів «Бандурист» і Львівського товариства «Боян». Були в лавах УГА й письменники Василь Бобинський, Остап Луцький та ін.




  Історія – це пам'ять народу, його свідомість і совість, засіб самоочищення, виховання прийдешніх поколінь.
Категорія: новини сайту | Переглядів: 1242 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Ноябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0