Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Вторник, 23.04.2024, 16:59

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2012 » Ноябрь » 27 » Мандрівка в історію
16:15
Мандрівка в історію
   У жовтні викладачами циклової комісії «Народне інструментальне мистецтво» (народні інструменти) Горук М. С., Торкот Г. М., Перхалюк У. В. організовано екскурсію студентів відділу в середньовічне місто-легенду Кам’янець-Подільський.
   Кам’янець-Подільський у минулому – столиця Поділля (спершу князівства, з 30-х років ХV ст. – воєводства, з кінця ХVІІІ ст. – губернії ) був відомий всій Європі як «оплот християнства», «башта , зведена рукою Божою». У середні віки це було справжнє місто-фортеця, що мало дві однакові потужні групи фортифікацій: міські укріплення і замок.
  З точки зору організації оборони місто мало унікальне розташування: знаходилося в петлі річки Смотрич з єдиним доступним по вузькому скелястому гребеневі. Висота каньйону близько 30м, ширина 150-200м.  
   Розпочалась екскурсія з улюбленого місця молоді – «алеї закоханих», міського парку. Студенти мали змогу оглянути приміщення, музейну кімнату Кам’янець-Подільського коледжу культури, поспілкуватись з викладачами та студентами закладу. Нас вразили оповита легендами Башта Кушнірська (Стефана Баторія) ХVІ ст. та Вітряна Брама ХVІІІ ст., римо-католицький костел св. Апостолів Петра і Павла, з прибудованим турецьким мінаретом, який сьогодні увінчує Мадонна (позолочена чотириметрова статуя, що піднімається над містом і вважається його покровителькою), ратуша – будинок колишнього польського магістрату (споруда ХVІ – ХVІІІ ст.), де ми переглянули виставку грошових знаків та побували у моторошному підземеллі тортур інквізиції, ознайомились з експозиціями картинної галереї, зіграли кілька нот на старовинній фісгармонії ХVІІ ст., милувались копією вітражів Адама Сталони-Добжанського, у домініканському соборі, поринули у Первісну епоху, переглядаючи експозиції археологічного музею.
   Перлиною екскурсійних маршрутів міста є Старовинний замок (11 башт) – унікальна споруда, збудована на протязі ХІ – ХІІ ст. Могутність кам’яних укріплень вражала не лише мандрівників, але й ворогів. За свою багатовікову історію місто-твердиню неприятелям удалось взяти лише двічі: у 1393р. –литовському князеві Вітовіту та у 1672 –туркам. Студенти із захопленням оглядали башти – Кармелюкову, Рожанку, підземелля фортеці, музейні експозиції, постріляли із середньовічного арбалета та лука, тощо.
   З екскурсії ми повернулись з незабутніми враженнями, сувенірами та чималим багажем фотосвітлин на фоні древнього міста-легенди.




Категорія: новини сайту | Переглядів: 807 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Надром • 21:27, 19.03.2013
Побачене завжди корисніше, ніж почуте! Студенти! Будьте вдячні викладачам, вони продовжують відкривати вам світ краси і героїчних сторінок історії народу нашого!
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Ноябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0