Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Пятница, 19.04.2024, 09:23

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2013 » Сентябрь » 18 » ОСІННЯ МЕЛОДІЯ «ЛІСОВОЇ ПІСНІ» …
17:01
ОСІННЯ МЕЛОДІЯ «ЛІСОВОЇ ПІСНІ» …
Ні! Я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає.
 Леся УКРАЇНКА
"Лісова пісня", 1911


       В одному чарівному куточку Волинського краю розкинулося село, яке є відомим не лише в Україні, але і далеко за її межами - Колодяжне. З ним пов’язане ім’я славетної поетеси, драматурга, громадської діячки Лесі Українки. У 1949 році, тут, у рідній садибі, в якій вона провела дитячі й юнацькі роки, було засновано літературно-меморіальний музей. Кожного року, тисячі відвідувачів, відчуваючи невгамовне зацікавлення особистістю великої землячки, приїжджають у Колодяжне, щоб побачити рідні місця Лесі.




      У цьому році , 1 серпня минуло 100 років від дня смерті видатної українки. Ось чому, заступником директора з виховної роботи Теребовлянського вищого училища культури Габрук З. В. була організована поїздка для студентів та викладачів - філологів у Колодяжненський музей -садибу. Постать Лесі Українки для багатьох була і є втіленням національної ідеї, патріотизму та возвеличенням української жінки, тому всі із задоволенням поринули у розповідь про її життєвий та творчий шлях. Було представлено оновлену експозицію, яка складається з чотирьох частин: «Волинськими стежками Лесі Українки», «Колодяжне — колиска Лесиного таланту», "Крізь все житія — до «Лісової пісні», «Історія музею. Трагедія родини Косачів», а також  меморіальні речі поетеси і родини Косачів, прижиттєві видання творів Лесі Українки та Олени Пчілки, фотографії, речі побуту, етнографії. Студенти розглядаючи старі фото, уважно слухали екскурсовода, яка з особливою чуттєвістю розповідала про нелегку жіночу долю «великої» жінки. Завдяки численним експонатам, науковим співробітникам вдалось розкрити образ Лесі Українки як непересічного явища в культурному просторі України кінця ХІХ – початку ХХ ст. Письменниця постає перед відвідувачами як людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування. Вона знайшла себе в багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, перекладах, фольклористиці, критиці, публіцистиці. Прослідковується її власна доля, доля родини, місце Колодяжного, Волині у житті сім’ї та її благотворний вплив на культурний процес регіону. Неподалік будівлі музею можна було оглянути два будиночки: «білий», в якому жила і працювала Леся Українка, і «сірий» - батьків поетеси. Тут все відтворено так, як було за життя Лесі Українки. Особливим виявився «білий» будиночок, який складається з двох кімнат. Заходячи у спальню, яка була і кабінетом, важко повірити, що тебе оточують ті речі, яких торкалась сама поетеса. Перед вікнами стоїть письмовий стіл і приладдя, ліжко з червоного дерева, застелене білим покривалом, на ліжку гаптований рушник, на туалетному столику намисто, стрічка. В блакитній кімнаті стоїть рояль. Середину кімнати займає овальний стіл з червоного дерева, накритий гаптованою лляною скатертиною. Навпроти - «Сірий» будинок Косачів, що складається з трьох кімнат: вітальні, спальні та робочого кабінету батька Лесі. Старовинні меблі створюють неперевершену атмосферу, яка повертає в «Лесине» сьогодення.





      Осмисливши все побачене та почуте відчуваєш щиру гордість за те, що можеш назвати себе співвітчизником Лесі, що ти є частиною народу, який так любила поетеса. Кожному, хто називає себе українцем, варто відвідати музей Лесі Українки в Колодяжному, тому, що там є можливість зрозуміти велич письменниці, її внесок і внесок усієї родини у національну культуру та їх вплив на свідомість наступних поколінь.

                                                 
Солтисік І.В.,
викладач – філолог Теребовлянського
вищого училища культури
Категорія: новини сайту | Переглядів: 1472 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0