Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Суббота, 20.04.2024, 09:50

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2019 » Январь » 29 » СЛАВЕТНІ ПОСТАТІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ Галина Александрович
14:07
СЛАВЕТНІ ПОСТАТІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ Галина Александрович

Александрович Галина Степанівна народилася 28 січня 1950 року. Виросла в сім’ї, де побутували музика, спів та жарти. Батьки Галини Степанівної навчали дітей та їхніх друзів танцювати польки., вальсу, фокстроту, співати народних пісень, розігрували з ними театральні сценки, вертепи, колядували. Саме сімейні традиції сім’ї стали ключовим моментом в обранні професійного шляху Галини Степанівни.
Галина Степанівна – випускниця першого випуску хореографічного відділу Теребовлянського культурно-просвітнього училища, закінчила Рівненський інститут культури, викладач-методист народно-сценічного, українського та фольклорного танцю тепер Теребовлянського вищого училища культури, відмінник освіти України, засновник і керівник єдиного в Тернопільській області ансамблю фольклорного танцю “Джерело”, створеного ще у 1986 році.
За її ініціативи у 1986 році відбулася експедиція з запису автентичного пісенно-хореографічного фольклору. Танці записані нею на теренах Тернопільщини стали основою її хореографічних постановок, отримали своє сценічне життя.
І сьогодні метою діяльності фольклорного ансамблю танцю «Джерело» є збирання, розшифровування, вивчення та пропагування першоджерел народної хореографічної творчості, створення на їх основі сюжетних сценічних композиції.
Найпершим танцем, над яким Галиною Степанівною було здійснено сценічну обробку був «Швець». Він поєднав три варіанти танцю з різних регіонів області, не схожих за характером та об’єднані єдиною сюжетною лінією.
У своєму творчому доробку ансамбль має понад 15 сценічних хореографічних постановок: «Гаївки», «Огородник», «Кокетка», «Фокстрот», «Голубка», «Полька в решеті», «Обливаний понеділок», танець-гра «Хто бив?»…
Ансамбль «Джерело» виступав на обласних, районних підмостках сцен у столичному палаці культури «Україна». В 1989 року брав участь у телепередачі «У колі друзів» у м.Києві, в 1991 році – був учасником фестивалю «Слов’янський базар» в м.Таліні (Естонія).
В 1995 році – танець «Полька в решеті» у виконанні ансамблю танцю «Джерело» демонструвався на заключному концерті конкурсу хореографії імені Павла Вірського, у номінації училища культури. Ансамбль був учасником творчих звітів Тернопільської області 1999, 2001, 2003 років, в тому числі на сцені палацу культури «Україна» у Києві.
У 2008 року Галина Степанівна була учасницею телепередачі «Моє фольклорне Тернопілля», де розповідала про пісенно-хореографічний фольклор нашого краю, а учасники «Джерела» виконали низку танців у театралізованому дійстві «Котильонова забава».
Низка танців, записаних Галиною Степанівною опубліковані у навчальному посібнику В.Губ’яка «Фольклорні обереги духовності» (Івано-Франківськ, 2001).
В квітні 2015 року Александрович Г.С. та ансамбль фольклорного танцю «Джерело» брали участь в Регіональній науково-практичній конференції «Збереження традицій танцювального фольклору та органічне їх включення в сучасну хореографічну культуру Поділля» у Хмельницькому.
14-15 травня 2016 року ансамбль був учасником Всеукраїенського фестивалю-конкурсу «Танцювальний оберіг» де стали лауреатами ІІІ ступеню.
В 2018 році здобули ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі ім.Павла Вірського у Києві.
Галина Степанівна Александрович і сьогодні не покидає свою улюблену справу. Вона займається викладацькою і постановчою діяльністю, продовжує збирати фольклор у старожилів рідної Теребовлянщини і залюбки ділиться своїми знахідками з охочими приєднатися до цієї нелегкої справи. Адже лише у пошуках і збагаченні – життя мистецтва, його вічність. Наш обов’язок зберегти автентичне танцювальне мистецтво, примножити його значимість в усіх сферах, і головне – передати наші знання і здобутки прийдешнім поколінням.

Підготувала Горбунова Л.Л. зі слів Г.С Александрович та за матеріалами «Літопису Теребовлянського вищого училища культури (1940-2010)», Львів, 2011.

Категорія: новини сайту | Переглядів: 372 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Январь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0