Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Четверг, 25.04.2024, 22:51

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Ноябрь » 22 » Всеукраїнський семінар-практикум викладачів художніх шкіл з декоративно-прикладного мистецтва (ткацтво-килимарство) на Теребовлянщині.
17:42
Всеукраїнський семінар-практикум викладачів художніх шкіл з декоративно-прикладного мистецтва (ткацтво-килимарство) на Теребовлянщині.

Особливою подією в культурному житті Тернопільщини було проведення Всеукраїнського семінару-практикуму викладачів художніх шкіл  декоративно-прикладного мистецтва - (ткацтво, килимарство).

Семінар проходив з 16 по 19 листопада і розпочав свою роботу на базі художньої школи. 17 листопада – День Теребовлянщини вцілому і зокрема, - роботи на базі Теребовлянського вищого училища культури. Життєвою необхідністю кожної людини – розпочинати свій день з молитви, а звідси ранкова екскурсія учасників конференції до Маріїнського Духовного Центру с.Зарваниця.

Ще до початку семінару я розмовляв з Фартушинською Г.Ю., викладачем художнього ткацтва в училищі, Косівського інституту прикладного та декоративного  мистецтва  Львівської національної академії мистецтв (КІПДМ ЛНАМ), яка була запрошена до училища для показу практичної роботи на ткацькому верстаті. Вона зокрема наголосила, що народне мистецтво ткацтва в собі несе глибокий духовний  і енергетичний зміст, який має дуже багато спільного із самою людиною. Наприклад, в начинні для ткацького верстату є ниточка, що має назву «душа» та прутик в човнику «сердечко». Без цих деталей верстат взагалі не зможе працювати.

Сьогодні дуже відрядним є те, що народне ткацтво починає відроджуватися: набуває популярності.

В Карпатському регіоні, в Косівському, Верховинському, Коломийському районах Івано-Франківської області відновлюються ткацькі майстерні, в яких працює 15-20 ткаль де тчуть пояси, запаски, плахти, сорочки, полотно, рушники, скатертини, килими, верети, ліжники.

Зовсім невипадково, що саме в цих художніх школах, садках впроваджують ткацтво, бо саме зараз відбувається розвиток народного ремесла.

Художники працюють в тісній співпраці із народними майстрами. На основі чого, з‘являються нові твори, народні роботи отримують нове звучання.

З 1998 року і створено міжнародний екологічний художній пленер в Косові на базі училища, на відділі художнього ткацтва, де професійні художники із багатьох країн вивчають ткацтво під керівництвом народних майстрів.

… Училище культури вітало учасників піднесеним звучанням українських маршів у виконанні духового оркестру під орудою І.Шайновича; щирими, привітними обличчями викладачів та студентів.

Учасники семінару ознайомилися з матеріальною базою, були в особливому захопленні від виробів та творчих робіт викладачів і студентів спеціалізації «Декоративно-прикладне мистецтво», яку очолює відмінник освіти України Ткачук О.П.

Приємно подивовані гості були і тим, що навчальний заклад має музей. Вони з цікавістю прослухали розповідь про сивочолу історію краю, училища, яку підготувала Мигаль Я.С.

В актовій залі учасників семінару щиро привітав заслужений працівник культури України, директор училища Виннічик М.І. і розповів про структуру роботи, спеціальності спеціалізації та творчі колективи.

За допомогою відео-світлини Ткачук О.П. розповіла про викладачів та студентів спеціалізації, їх творчі доробки.

Відповідно до програми, викладач Семців М.П. провела майстер-клас а практичну роботу за ткацьким верстатом показала Фартушинська Г.Ю. і, водночас, залучила до роботи усіх бажаючих.

Заключним «акордом» презентації училища був виступ народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «НАМИСТО», мистецький керівник Виннічик Т.А., відмінник освіти України.

Щирі слова вдячності колективу училища за «почуте і побачене», за теплу зустріч і високий професійний рівень  висловила Садовенко С.М., заступник директора з науково-технічної роботи Українського центру культурних досліджень міністерства культури України, кандидат педагогічних наук, доктор філософії, старший науковий співробітник, доцент НАКККіМ;

Босик З.О., завідувач лабораторії традиційної народної культури імені В.Скуратівського УЦКД, кандидат культурології.;

Дмитренко М.К., завідувач відділу фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України, провідний науковий співробітник УЦКД, доктор філософських наук, член Національної спілки письменників України, головний редактор часопису «Народознавство»;

Ростоцький М.Д., завідувач сектором навчальних закладів управління культури облдержадміністрації.

Всеукраїнський семінар-практикум став справжнім майстер-класом для викладачів та студентів училища.

Гордій Л.Р., заступник директора з навчальної роботи, відмінник освіти України

Переглядів: 1591 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Ноябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0