Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Суббота, 18.05.2024, 21:38

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2022 » Январь » 24 » 22 січня – День соборності України
16:15
22 січня – День соборності України

ОДНИНІ ВО ЕДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ ОДНА ВІД ОДНОІ ЧАСТИНИ ЕДИНОІ УКРАІНИ — ЗАХІДНО - УКРАІНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА (ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА І УГОРСЬКА УКРАІНА) І НАДДНІПРЯНСЬКА ВЕЛИКА УКРАІНА.

ЗДІЙСНИЛИСЬ ВІКОВІЧНІ МРІЇ, ЯКИМИ ЖИЛИ І ЗА ЯКІ УМІРАЛИ КРАЩІ СИНИ УКРАІНИ.

ОДНИНІ Є ЄДИНА НЕЗАЛЕЖНА УКРАІНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА.

 

 (з тексту універсалу, що проголосив створення єдиної і незалежної УНР від 22 січня 1919 року)

 

У суботу, 22 січня 2022 року, у 103 раз Україна святкує проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

День соборності дістав офіційний статус свята лише у 1999 році відповідно до указу президента Леоніда Кучми. Головною традицією цього дня є побудова «живого ланцюга»  - символа єднання цілої країни.

 

Особливим цей день є для Тернопільщини, адже по її східному кордоні проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Уже стало доброю традицією відзначати цю дату символічним єднанням делегацій Хмельниччини та Тернопілля на кордоні областей, символізуючи об’єднання українських земель в одну державу. Але цьогоріч, вперше зустрілися представники трьох областей: Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької. Зустріч відбулася  поблизу села Окопи Мельниця - Подільської громади.

 

Делегації трьох областей, очолювані головами облдержадміністрації, обмінялися короваями та з’єднали прапор на мості через річку Збруч.

Почесна роль – нести коровай єднання випала студенткам спеціалізації «Народна хореографія» ТФККіМ.

      Спільне святкування продовжилося театралізованим дійством, активними учасниками якого стали викладачі та студенти Теребовлянського фахового коледжу культури та мистецтв. На сцені відтворювали події 1919 року, коли на Софійському майдані в Києві оголосили Акт Злуки.

Після цього представники трьох областей встановили рекорд України – вперше запалили трисвічник у формі Тризуба, що був виготовлений з металу та воску. Диплом про встановлення рекорду вручав експерт «Книги рекордів України».

Викладачами відділу ДПМ було представлено виставку робіт своїх студентів, яка стала чудовим доповненням свята.

З плином часу ми повинні пам’ятати про ті важливі події 1919 року. Хоча молода новоутворена держава тоді довго не проіснувала, але Акт Злуки мав величезне значення для історичної пам'яті українського народу. Сила духу народу виявилася незламною. У 1990 році у День соборності України Народний рух України організував живий ланцюг від Львова до Києва, який став однією з перших масштабних антирадянських українських акцій. Святкове відзначення цього дня вкотре доводить, що українці мали споконвічне прагнення зберегти свій народ, культуру, мову та власну ДЕРЖАВУ!

 

Статтю підготувала Солтисік Ірина

 

 

 

Переглядів: 159 | Додав: trb2080 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Январь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0