Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Суббота, 27.04.2024, 01:49

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2018 » Май » 21 » Півстоліття в ритмі танцю
11:05
Півстоліття в ритмі танцю

31 серпня 1968 року поріг теребовлянського культосвітнього училища переступили 20 студентів першого набору хореографічного відділу. А за 50 років його закінчили майже тисяча осіб.

Фундаторами теребовлянської хореографії були Н. С. Агеєва, Л. А. Лещук, Г. С. Александрович, В. Д. Шепель,А. В. Шепель, І. Ю. Жорник,світлої пам’яті Г. В. Гордій,А. М. Поліщук, О. Ф. Полі-щук. З роками професійнуестафету від них перейняливикладачі Н. М. Перхалюк,Н. І. Гудова, П. М. Коваль, І.В. Краківська, В. М. Панюс, Е. Т. Самець, М. 3. Сенько, світлої пам’яті І. О. Николишин, котрий очолював відділення і обласну організацію Національної спілки хореографів України впродовж багатьох років. Цьогоріч вона заснувала премію імені Ігоря Николишина для найяскравіших учасників обласного фестивалю-конкурсу «Тернопільська танцювальна весна». Також Ігор Олексійович заснував свого часу в навчальному закладі танцювальний колектив «Любисток», що з роками став народним і виборов десятки нагород на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

КРІМ «ЛЮБИСТКУ» (мистецький керівник Б. В. Новіцький), звання «Народний аматорський колектив» удостоєний і ансамбль барабанщиць «Мажоретки», який засновувала і в який упродовж багатьох років вкладала душу Г. В. Гордій, а нині його мистецькі керівники Е. Т. Самець й А. В. Сорожкевич. Національну хореографію популяризує колектив «Джерело» (керівник Г. С. Александрович). Захоплює репертуар ансамблю сучасного класичного танцю «Дивертисмент» (керівник І. В. Краківська]. До слова, наприкінці квітня цей ко­лектив здобув перше місце на Міжнародному фестивалі «Талановита молодь України-2018» — і це не перша й не найвища серед його перемог. Саме керівник «Дивертисменту» Ірина Краківська очолила після відходу в засвіти Ігоря Николишина спеціалізацію «Народна хореографія» училища і обласний осередок Національної спілки хореографів України.

— Найбільша гордість відділення — це випускники, — каже директор Теребовлянського вищого училища культури, заслужений працівник культури України Микола Виннічик. — Вони очолюють танцювальні колективи Тернопільщини, інших областей України та в закордонні. Працюють у відомих ансамблях, як-от Національний академічний заслужений ансамбль танцю України імені Павла Вірського, «Надзбручанка» Тернопільської обласної філармонії, Буковинський, Гуцульський ансамблі пісні й танцю, ансамблі пісні й танцю «Козаки Поділля», Міністерства внутрішніх справ, Прикордонних військ, Збройних сил України, державні ансамблі Польщі «Мазовше», «Шльонск» тощо. Ми впродовж років підтримуємо зв’язки з багатьма випускниками.

ДЕСЯТЬ РОКІВ ТОМУ закінчила теребовлянську хореографію Вікторія Біль, В училищі познайомилася з майбутнім чоловіком Олегом Голодом, Проте семантика їхніх прізвищ, на щастя, не вплинула на долю подружжя. Молоді люди вступили в університет ім. М. Драгоманова, вчилися в студії при ансамблі ім. П. Вірського. Потім Вікторія працювала в київському академічному театрі «Берегиня», а Олег — в ансамблі Вірського. Нині обоє працюють артистами в розважальному парку у Китаї та завдячують своїми успіхами рідній альма-матер.

Ще задовго до вступу на спеціальність «Народна хореографія» я знала, що хочу навчатися саме тут, і тепер знаю точно, що не помилилась у виборі, — каже Вікторія. — ТВУК — це найтепліші й найвеселіші спогади мого життя. Там я зустріла свого майбутнього чоловіка, друзів, які зі мною поряд і дотепер, чудових учителів.

Наприкінці квітня звання заслуженої артистки України отримала випускниця ТВУК 200Б року, солістка ансамблю Вірського Євгенія Стопник. Завжди пам’ятаю: все, чого я досягнула, відбулося завдяки викладачам училища, які донині є моєю сім'єю і назавжди залишатимуться в моєму серці, — розповідає зірка сучасної народної хореографії, котра в училищі для всіх просто Женя. — Вони Прищепили мені любов до танцю. Він став моїм усім, моїм життям. У перший рік навчання в мене з’явилася мрія: потрапити в ансамбль імені Павла Вірського. І через тяжку працю, через виснажливі тренування, миті розчарування в собі, сумніви в своїх силах я це зробила. А ще зрозуміла, що в училищі нас не просто навчали майстерності, а передусім дисципліни й бути людьми.

УСПІШНО СКЛАЛАСЯ професійна доля у випускника 1998 року Андрія Підлипського. Нині він — викладач Київського національного університету культури і мистецтв та художній керівник Народного ансамблю танцю «Любисток», але не теребовлянського, а київського. Андрій свого часу танцював у Академічному ансамблі пісні й танцю Державної прикордонної служби Украї­ни, викладав у Київському коледжі культури і мистецтв...

— Училище дало мені хліб — тверду фахову основу, — каже випускник хореографічного відділу 1992 року, директор Тернопільського обласного центру народної творчості Володимир Сушко. — Мене навчали Галина Александрович, світлої пам'яті Галина Гордій, Ігор Николишин — це була дуже потужна кафедра, котра дала вітчизняній хореографії багато професіоналів. Університети й інститути тільки розвинули і відшліфували у випускників училища певні хоре­ографічні уподобання.

«МАМА-БІБЛІОТЕКАР навчила нас удома танцю «іду, їду, батіжком коня підганяю» — і ми думали, що вже «артисти балету», — написали в спогадах про рідне училище брати-близнюки Володимир і Борис Полеві, котрі нині мешкають у США та в Канаді, а свого часу двадцять років танцювали в ансамблі імені Вірського. - Нашим класним керівником була Галина Александрович — чудовий хореограф, вимоглива і справедливо людина, котра стала нам другою ми мою. Вона добилася для нас однієї стипендії на двох, аби ми хоч якось могли прожити. Не можемо не згадати таких викладачів, як Олександру й Анатолія Поліщуків, Галину Гоцдій... Ніколи не забудемо свого талановитого одногрупника Ігоря Николишина. Шкода, що вони відійшли так рано, адже могли ще багато зробити для українського мистецтва. У нас була прекрасна група. Багато хто досі прославляє Україну вдома й за кордоном».

УСЯ БІОГРАФІЯ хореографічного відділення зіткана з досягнень і вдячності випускників. Викладачі ретель­но слідкують за їхніми успіхами.

— Наприкінці квітня в містечку Сан- Теотоніу в Португалії відбувся Між­народний фестиваль «Земля без кордонів» — і серед його учасників були колективи, якими керують випускники нашого відділу, — каже голова предметно-циклової комісії «Народна хореографія» Ірина Краківська. — Це Ігор Чижевський — викладач культурно-освітнього центру «Дивосвіт» із міста Алькоркон (Іспанія), викладає український народний танець для учнів школи і їхніх батьків- вихідців з України. Це Оксана і Володимир Драбовські. Свого часу вони були засновниками однієї з перших приватних танцювальних студій «Первоцвіт», зразкового дитячого ансамблю з однойменною назвою при Козівському районному будинку культури. Сьогодні Оксана працює в Португалії викладачем у школі мистецтв і керує танцювальною групою Уіг а уіг із п’яти колективів, у яких займаються 120 дітей різних національностей. Володимир — викладач школи мистецтв, керівник груп латинського танцю, координатор соціального проекту, основне завдання якого — інтеграція імігрантів за допомогою мистецтва. Випускники нашого відділу навчають дітей мистецтва танцю і в США, Італії, Канаді, Китаї, Кореї. Це Володимир Якуб’як і Анатолій Гальчинський, Неоніла Фанок, Людмила Шульгіна, Віра та Надія Харчук, Іванна Маслій, Володимир Глушков, Ольга Лапка, Оксана Сиротюк, Олександр Промович, Денис Атенчук, Назар Шевіла та інші.

Усі, хто випурхнув у захопливий світ танцю з порога Теребовлянського училища культури, завдячують своїми успіхами його хореографічній школі. А це — найвища нагорода для тих, хто її створив і продовжує втримувати планку майстерності на висоті. З ювілеєм вас, улюбленці Терпсихори!

Ліля КОСТИШИН.

Категорія: новини сайту | Переглядів: 575 | Додав: saber | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Май 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0