Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Среда, 01.05.2024, 01:51

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2021 » Ноябрь » 30 » Пізнаємо свою культуру та самобутність…
23:27
Пізнаємо свою культуру та самобутність…

Науково – практична конференція

«Лемківська народна ноша: шлях крізь віки»

        Ле́мки — етнографічна група українців, що мешкає або походить із Лемківщини, розташованої в карпатських Бескидах на території сучасних України, Польщі та Словаччини. Культурна особливість лемків проявляється передусім у мовленні, архітектурі, одязі та фольклорі. Внаслідок обміну населенням між комуністичною Польщею та Радянською Україною, проведеним у 1944-1946 роках 2/3 лемків (близько 95 тисяч осіб) із ПНР було переселено на територію УРСР, а решту (близько 30–40 тис.) під час операції «Вісла» (1947) — на північно-західні землі Польщі. 

Відтоді значна частина лемків живе в різних регіонах України.       

      Центром лемківської культури на Тернопільщині є музейний комплекс “Лемківське село”, який є етнографічним за своїм характером. Відкритий 3 листопада 1996 року з ініціативи активістів товариства «Лемківщина», а згодом,  у 2001 році, отримав звання народного. Комплекс побудовано за тематичним принципом. Тут знаходяться 8 експозиційних залів і 6 будиночків. Очолює музей відома діячка лемківського руху Віра Дудар-Дидина. Це єдиний музей в Україні, в якому представлено матеріальну і духовну спадщину лемківської культури. На базі музейного комплексу “Лемківське село” щорічно відбувається фестиваль «Дзвони Лемківщини», що відомий у цілому світі. Цю подію відвідують нащадки – представники лемківської культури, які не хочуть забувати своє етнічне коріння.

        25 листопада 2021 року у м. Монастириська за сприяння департаменту культури та туризму обласної державної адміністрації у рамках відзначення 25-річчя обласного музею лемківської культури проведено Форум. "Тернопілля туристичне" з елементами ЕТНО Лемківська культура, як складова етнотуризму на Тернопіллі” та круглий стіл для туроператорів ,,Музейний комплекс ,,Лемківське село” – туристичний магніт Тернопілля”. На захід завітали багато дослідників лемківської культури, науковців музейних установ, студенти та аспіранти ВНЗ.

         Директор департаменту Світлана Байталюк зазначила, що саме музейний комплекс ,,Лемківське село” є привабою для поціновувачів етнотуризму. Цей заклад є оберегом культурних традицій лемківського етносу на теренах нашого краю. До слова було також запрошено голову Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександра Венгриновича.

        Викладачі та студенти ТФККіМ також були учасниками заходу оскільки неодноразово відвідують музейний комплекс під час проведення різних заходів. Цього разу викладачем спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Ольгою Копчак було продемонстровано присутнім кривульку (інші назви прикраси крайка чи криза). Ця прикраса є надзвичайно оригінальна, являється одним із традиційних елементів лемківського вбрання. Дефіле і танець у кривульках студенток спеціалізації «Народна хореографія» справило неймовірне враження та стало справжньою окрасою заходу.

        Цікавим доповненням події став майстер-клас із способів зав'язування хустки, проведений працівниками музею. Було продемонстровано традиції носіння цього головного убору лемкинями різного віку.

        Форум, безперечно, став цікавою подією Тернопільщини. Лемківська культура як складова етнотуризму робить свій внесок у розвиток туризму   нашого краю в цілому. Це вкотре доводить, що у нас є куди поїхати, є на що подивитися і багато нового дізнатися.

        Історія українського етносу, як і історія створення музейного комплексу приваблює все більше і більше людей, які не відносяться до цієї самобутньої культури. Цікаво пізнавати щось нове про свою країну та її народ. Культура нашого народу різноманітна, унікальна та неповторна!

 

Статтю підготувала Солтисік Ірина

 

 

 

 

 

Переглядів: 143 | Додав: trb2080 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Ноябрь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0