Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв

Пятница, 17.05.2024, 00:06

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2022 » Июнь » 25 » Шукаємо талантів!
11:08
Шукаємо талантів!

Шукаємо талантів!

Якби музам довелося переїхати з Олімпу і шукати собі нового місця, вони б точно оселилися тут – на відділі «Народне пісенне мистецтво» Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв. Відчиняєш двері – і опиняєшся у царстві музики: з одного кабінету долинає легка мелодія фортепіано, в іншому – хтось вчить гами, а там, у великому залі в кінці коридору в одне ціле хору злилися десятки голосів.

«Наші студенти – яскраві особистості. Завдання викладачів полягає у тому, щоб розгледіти оті діаманти таланту, відшліфувати їхні вміння, аби вони могли сяяти», – ділиться завідувачка відділу Лідія Стройванс. Сьогодні над цим завданням успішно працюють чотирнадцять викладачів – майстрів своєї справи, це відмінники освіти України, методисти, спеціалісти вищої категорії.  

«За чотири роки навчання студенти не лише здобувають освіту, вони змінюються та дорослішають, шукають себе. Надзвичайно відповідально бути причетною до цього процесу, – зазначає викладачка Олена Брездень. – Цьогоріч я випустила ще одну групу студентів: згадую, як вони несміливими першокурсниками переступили через поріг коледжу, а тепер бачу перед собою професіоналів своєї справи – впевнених і натхненних».

У коледжі створені усі умови для того, аби кожен студент знайшов себе. На базі спеціалізації створено мистецькі колективи, які упродовж багатьох років є постійними учасниками місцевих, районних та обласних свят, всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Це академічний хор «Сонячний струм», фольклорно-етнографічний ансамбль «Намисто», жіночий вокальний ансамбль «Муза», чоловічий квартет «Обертон», чоловічий вокальний ансамбль «Октава». Окрім названих колективів на спеціалізації активно працюють менші вокальні форми: дуети та окремі виконавці, без яких не відбуваються жодні заходи в коледжі.

«Для кожного артиста перші виходи на сцену особливо трепетні, адже вони запам’ятовуються на все життя, – ділиться четвертокурсниця Тетяна Богуцька. – Спочатку твір треба добре опрацювати, відточити усі деталі, продумати сценічний образ. Ці кілька хвилин за лаштунками перед початком виступу завжди хвилюючі, але ось ведучий оголошує твоє ім’я, лунають перші акорди, у залі – зацікавлені погляди глядачів, а вкінці найкоштовніша нагорода для артиста – оплески. Пам’ятаю, як після першого виступу відчула, що лише на сцені я на своєму місці, що це моє покликання».

Студентське життя насичене поїздками на конкурси, концерти, фестивалі. Це чудова нагода не лише проявити свій талант, а й позмагатися в майстерності з іншими колективами. «Такі поїздки особливо цінні. Завжди бачу, як в студентів горять очі, одразу з’являються нові ідеї, плани. До того ж, це надзвичайно здружує колектив: канапка, розділена з другом, взаємна підтримка, жарти, співи в автобуси по дорозі додому», – розповідає Лідія Стройванс.

А повертаються у рідний Теребовлянський коледж не з порожніми руками. Студенти збирають Гран-прі та призові місця, серед нещодавніх перемог: Гран-прі на Міжнародному фестивалі-конкурсі «Зірковий грамофон талантів» у Львові, перша премія на Міжнародному вокально-хоровому конкурсі-фестивалі «Хай пісня скликає друзів» у Черніцях, перша премія Міжнародного фестивалю конкурсу мистецтв «Яскраві таланти осені» у Києві.

На відділі «Народне пісенне мистецтво» жартують: «Як шаблі не маєш – ти не козак, гами не вивчиш – не співак». Крім сценічної практики, тут турбуються про академічні знання з сольфеджіо та диригування, адже студенти цієї спеціальності репрезентують високу фахову музичну підготовку, достатню для керування хоровими колективами.  Слід відзначити, що випускники працюють диригентами аматорських хорових колективів, фольклорних та вокальних ансамблів, виконавцями народних та естрадних пісень, методистами хорового жанру, регентами церковних хорів, музичними керівниками дошкільних дитячих установ, викладачами хорових студій, художніми керівниками колективів в установах освіти та культури. Багато студентів по закінченні коледжу продовжують навчання у вищих навчальних закладах, де вирізняються чудовим рівнем підготовки.

Випускник відділу Олег Лановий каже: «Я закінчив коледж кілька років тому, але і зараз при нагоді люблю завітати до своєї альма-матер, щоб поспілкуватися з викладачами, згадати свої безтурботні роки. Навчання тут зробило мене тим, ким я є зараз – солістом Львівської національної опери».

Сьогодні спеціалізація «Народне пісенне мистецтво» запрошує на навчання до Теребовлянського коледжу культури і мистецтв талановиту, творчу, прогресивну молодь, яка в майбутньому прославить рідний край. Поспішайте, до кінця вступної кампанії залишилося ще зовсім трохи. Якби музи з Олімпу знали, що на Землі є таке місце, то усі дев’ять на чолі з Аполлоном вже давно були б у Теребовлі!

Романна БРЕЗДЕНЬ.

Переглядів: 129 | Додав: aleksandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Пошук по сайту


Категорії розділу

новини сайту [363]
чутки [0]

Календар

«  Июнь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0